Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/808
Title: Comparison of chemical compositions and in vitro antioxidant activities of essential oils obtained by stream distillation and water distillation from curcuma angustifolia roxb. Roots and Rhizomes from Thailand
Authors: Thaya Jenjittikul
Keywords: Curcuma angustifolia;essential oil, antioxidant activity;น้ำมันระเหยง่าย;ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ
Issue Date: 2017
Publisher: Rangsit University
Citation: Bulletin of Health, Science and Technology (BHST) 2017;15(2):1-14.
Abstract: The chemical compositions of essential oils stream distillated and water distillated from the fresh roots and rhizomes of C. angustifolia from Thailand were analyzed by Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS) technique. The antioxidant activities of essential oils were evaluated by using six various methods including DPPH radical scavenging, hydroxyl radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, ferrous ion chelating, superoxide anion radical scavenging and ferric reducing power assays. L-ascorbic acid and ethylenediaminetetraacetic acid were used as appositive control. The major chemical compositions of the essential oils stream distillated and water distillated from the fresh roots and rhizomes were found to be camphor (36.94 and 30.16%) and bata-elemenone (64.99 and 54.50%), respectively. The DPPH radical scavenging activity and ferric reducing power of all essential oils were found to be insignificantly different as compared with those of L-ascorbic acid. The two rhizome essential oils exhibited significantly higher antioxidant activities against hydroxyl radicals than the two root essential oils and L-ascorbic acid. The superoxide anion scavenging activities of the two rhizome essential oils were found to be significantly higher than the two root essential oils. However, the superoxide anion scavenging activities of the two rhizome essential oils were insignificantly different as compared with that of L-ascorbic acid. The rhizome essential oil obtained from steam distillation showed the strongest hydrogen peroxide scavenging activity. However, the EC50 value of the rhizome essential oil obtained from steam distillation was insignificantly different as compared with that of Lascorbic acid. All essential oils showed less activity against chelating ferrous ions than EDTA.
Other Abstract: องค์ประกอบทางเคมีของน้ำมันระเหยง่ายที่ได้จากการกลั่นด้วยไอน้ำและน้ำจากรากและเหง้าสดของอาวจากประเทศไทยถูกวิเคราะห์ด้วยเทคนิค Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS) ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของน้ำมันระเหยง่ายถูกวิเคราะห์โดยใช้วิธีการที่แตกต่างกัน 6 วิธี ได้แก่ DPPH radical scavenging, hydroxyl radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, ferrous ion chelating, superoxide anion radical scavenging และ ferric reducing power โดยมี L-ascorbic acid และ ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) เป็นสารควบคุมแบบให้ผลบวก ผลการทดลองพบว่า องค์ประกอบทางเคมีหลักในน้ำมันระเหยง่ายจากรากและเหง้าของอาวที่ได้จากการกลั่นด้วยไอน้ำและ น้ำคือ camphor โดยมีปริมาณเท่ากับ 36.94 and 30.16% ตามลำดับ และ bata-elemenone โดยมีปริมาณเท่ากับ 64.99 and 54.50% ตามลำดับ ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ DPPH radical และ ferric reducing power ของน้ำมันระเหยง่ายทุกชนิดแตกต่างจากฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ DPPH radical และ ferric reducing power ของ L-ascorbic acid อย่างไม่มีนัยสำคัญ น้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าทั้ง 2 ชนิดมีฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ hydroxyl radicals สูงกว่าน้ำมันระเหยง่ายจากรากทั้ง 2 ชนิดและ L-ascorbic acid ฤทธิ์ต้าน superoxide anions ของน้ำมันระเหยง่ายจากรากเหง้าทั้ง 2 ชนิดสูงกว่าฤทธิ์ต้าน superoxide anions ของน้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าทั้ง 2 ชนิดอย่างมีนัยสำคัญ แต่ไม่แตกต่างจากฤทธิ์ต้าน superoxide anions ของ L-ascorbic acid น้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าที่ได้จากการกลั่นด้วยไอน้ำมีฤทธิ์ต้าน hydrogen peroxide ดีที่สุด อย่างไรก็ตามพบว่าค่า EC50 ของน้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าที่ได้จากการกลั่นด้วยไอน้ำไม่แตกต่างจากค่า EC50 ของ L-ascorbic acid นอกจากนี้ยังพบว่าน้ำมันระเหยง่ายทุกชนิดมีฤทธิ์ ferrous ion chelating น้อยมากเมื่อเทียบกับ EDTA
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/808
ISSN: 0858-7531
Appears in Collections:Plant Science: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.