Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/839
Title: สถานการณ์การใช้วัตถุประสงค์ที่ให้ความหวานแทนน้ำตาลในเครื่องดื่มปรุงสำเร็จชนิดผง
Authors: ไพโรจน์ หลวงพิทักษ์
Keywords: ความหวานแทนน้ำตาล;น้ำตาล;เครื่องดื่มปรุงสำเร็จชนิดผง;Artificial Sweetener;Sugar;Instant Beverage Powder
Issue Date: 2017
Publisher: สมาคมโภชนาการแห่งประเทศไทยฯ
Citation: วารสารโภชนาการ. 2560;52(1):12-22.
Abstract: คนไทยปัจจุบันป่วยเป็นโรคไม่ติดต่อเรื้อรังเพิ่มขึ้นทุกปีสาเหตุหนึ่งเกิดจากการบริโภคอาหารและ เครื่องดื่มรสชาติหวาน โดยเฉพาะเครื่องดื่มปรุงสําเร็จชนิดผงที่มีปริมาณน้ําตาลต่อซองสูงการวิจัยนี้มี วัตถุประสงค์ที่จะทราบข้อมูลการใช้น้ําตาลและวัตถุที่ให้ความหวานแทนน้ําตาลในผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มปรุง สําเร็จชนิดผงที่มีจําหน่ายในประเทศไทยจึงดําเนินการสํารวจผลิตภัณฑ์เครื่องดื่มปรุงสําเร็จชนิดผงที่จําหน่าย ในห้างสรรพสินค้า 8 แห่งโดยรวบรวมข้อมูลที่ระบุบนฉลากทั้งสิ้น 243 ผลิตภัณฑ์พบว่ามีค่าเฉลี่ยของน้ําตาล ทั้งหมด 9.92 ± 6.45 กรัมต่อหนึ่งหน่วยบริโภค โดยที่ร้อยละ 28.39 (69 ผลิตภัณฑ์) มีการใช้วัตถุที่หืความ หวานแทนน้ําตาลในผลิตภัณฑ์ซึ่งส่วนใหญ่พบในกลุ่มกาแฟและกลุ่มชา การสํารวจความคิดเห็นของผู้บริโภค จํานวน 800 คน โดยวิธีออนไลน์พบว่า ผู้บริโภคร้อยละ 21 เห็นด่วยกับการใช้วัตถุที่ให้ความหวานแทนน้ําตาล เพื่อลดปริมาณน้ําตาลในเครื่องดื่มปรุงสําเร็จชนิดผง การสัมภาษณ์ผู้ประกอบการจํานวน 5 บริษัท พบว่า ผู้ผลิตส่วนใหญ่มีการพัฒนาผลิตภัณฑ์โดยใช้วัตถุที่ให้ความหวานแทนน้ําตาล แต่มีข้อจํากัดด้านรสชาติและ ปริมาณที่สามารถใช้ได้การใช้วัตถุที่ให้ความหวานแทนน้ําตาลในเครื่องดื่มปรุงสําเร็จชนิดผงมีแนวโน้มเพิ่มขึ้น อย่างต่อเนื่อง จึงควรมีการรณรงค์ให้ความรู้แก่ผู้บริโภค เพื่อสร้างความเข้าใจในการบริโภควัตถุที่ให้ความ หวานแทนน้ําตาลอย่างปลอดภัย
Other Abstract: Non-Communicable Diseases (NCDs) have a tendency to increase among Thai people every year. One major cause of this issue is over-consumption of sugar, which is commonly found in instant beverage powder that contained a lot of sugar per serving. The purpose of this research is to obtain total sugar and artificial sweetener content in instant beverage powder available in Thailand. A survey was conducted in eight department stores, collecting 243 food and nutrition facts labeled of instant beverage powder. The average total sugar content was 9.92 ± 6.45 grams per serving. There were 69 products (28.39%) using sweeteners instead of sugar, which mostly found in coffee and tea instant beverage powder. A survey of 800 consumers by using online questionnaires found that 21 percent of consumers agreed with the use of artificial sweetener in order to reduce sugar content. Interviewing with 5 entrepreneurs found that most of the food producers had developed products using artificial sweeteners in the instant beverage powder products; however after taste and limited amount of artificial sweeteners added to the products were reported. The tendency of using artificial sweeteners as sugar substitution had continuously increased. Therefore, consumer should be educated to gain insight on how to consume artificial sweeteners safely
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/839
ISSN: 0125-6955
Appears in Collections:Biotechnology: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.