Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/798
Title: การศึกษาการเตรียมและสมบัติของยางธรรมชาติที่เตรียมจากน้ำยางสดด้วยวิธีการระเหยน้ำออก โดยการใช้ความร้อน
Other Titles: Preparation and Characterizations of Natural Rubber from Natural Rubber Latex by Using Thermal Drying Method
Authors: สมบัติ ธนะวันต์
Keywords: การผลิตยางแห้งด้วยความร้อน;สมบัติของยางแห้ง;ยางวัลคาไนซ์;Drying process;NR properties;NR vulcanizate
Issue Date: 2009
Publisher: บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยขอนแก่น
Citation: วารสารวิจัย มข. (ฉบับบัณฑิตศึกษา) 2552;9(2):59-64.
Abstract: งานวิจัยนี้ได้ศึกษาเทคนิคการเตรียมยางธรรมชาติด้วยวิธีการระเหยน้ำออกจากน้ำยางสดโดยใช้ความร้อนในช่วงอุณหภูมิ 70°C ถึง 150°C โดยพบว่ายางแห้งที่เตรียมด้วยวิธีการดังกล่าวจะให้ค่าความหนืดมูนนี่สูงกว่ายางธรรมชาติที่เตรียมด้วยวิธีการจับตัวด้วยกรด ในขณะที่ค่า scorch time, cure time และ tensile strength ของยางดังกล่าวนั้นมีค่าน้อยกว่า ยางที่จับตัวด้วยกรดเล็กน้อย โดยสมบัติที่แตกต่างกันของยางทั้งสองประเภทนั้นเป็นผลเนื่องมาจาก non rubber ซึ่งมีปริมาณแตกต่างกันออกไปตามเทคนิคที่ใช้ในการเตรียมยาง
Other Abstract: Natural rubber prepared from thermal drying technique was achieved. The range of drying temperature covered from 70°C to 150°C using local-made machine. The cure characteristic at 155°C, mooney viscosity, mechanical properties (before and after aging) were investigated as compared to control rubber (derived from acid coagulation) It was found that mooney viscosity of thermal dried natural rubbers (TRN) was higher than that of acid coagulated rubber (ANR). T2 and T90 of TRN for all vulcanizing system were shorter than that of ANR. The average mechanical properties of TNR showed slightly lower tensile strength as compared to ANR. The differences in obtained properties should be claimed by the content of non rubber in rubber composition.
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/798
ISSN: 1906-201X
Appears in Collections:COE: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.