Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/766
Title: การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดจากผักเชียงดา
Other Titles: Free Radical Scavenging Activity of Gymnema inodorum Decne extracts
Authors: นพวรรณ ภู่มาลา มอราเลส
Keywords: ผักเชียงดา;สารต้านอนุมูลอิสระ;ฤทธิ์ในการจับอนุมูลอิสระ;Gymnema inodorum Decne;antloxidants;radical scavenging activity
Issue Date: 2007
Publisher: สมาคมโภชนาการแห่งประเทศไทย
Citation: วารสารโภชนาการ 2550;42(3):19-28.
Abstract: ผักเชียงดาเป็นผักพื้นบ้านทางภาคเหนือของประเทศไทย ที่มีองค์ประกอบของสารอาหารและสารสำคัญหลายชนิด พบว่าในสารสกัดจากแอลกอฮอล์ของผักเชียงดา มีสารสำคัญ คือ จิมเนมิค แอซิด เบต้าแคโรทีน วิตามินซี วิตามินอี แทนนิน แซนโทรฟิล และสารประกอบของฟินอลิก จากผลข้างต้นคณะผู้วิจัยจึงทำการศึกษาความแตกต่างของฤทธิ์การจับอนุมูลอิสระในสารสกัดจากผักเชียงดาที่สกัดจากตัวทำละลายที่ต่างกัน เพื่อเป็นข้อมูลอ้างอิงในการนำมาใช้ประดยชน์เพื่อเป็นแหล่งของสารต้านอนุมูลอิสระได้อย่างมีประสิทธิภาพ ผู้วิจัยทำการทดสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยตรวจสอบความสามารถในการจับอนุมูลอิสระที่ก่อกำเนิดจากสาร 1.1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) ในตัวอย่างของสารสกัดจากผักเชียงดาที่เตรียมไว้ 4 รูปแบบ คือ น้ำผักสด (GIJ) สารสกัดจากน้ำ (GIW) สารสกัดจากแอลกอฮอล์ 50% (GIE50) และสารสกัดจากแอลกอฮอล์ 95% (GIE95) พบว่า น้ำผักสดมีฤทธิ์ในการจับอนุมูลอิสระสูงสุดมีค่า IC50 เท่ากับ 0.25 ± 0.017 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร และสารสกัดจากแอลกอฮอล์ 95% มีฤทธิ์ต่ำสุดมีค่า IC50 เท่ากับ 0.48 ± 0.031 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร และมีค่า Trolox equivalent ดังนี้ GIJ เท่ากับ 0.25 ± 0.017 mu-mole และ GIE95 เท่ากับ 0.48 ± 0.031 mu-mole และจากการทดสอบหาปริมาณของเบต้าแคโรทีนและวิตามินอี พบว่าในน้ำผักสดมีปริมาณของเบต้าแคโรทีนและวิตามินอีสูงสุด ผลการทดลองสรุปได้ว่าน้ำผักเชียงดาสดมีฤทธิ์ในการจับอนุมูลอิสระได้สูงกว่าจากสารสกัดรูปแบบอื่น เหมาะที่จะเป็นแหล่งของสารต้านอนุมูลอิสระจากธรรมชาติที่มีประสิทธิภาพสูงสุด
Other Abstract: Gymnema inodorum Decne, (Pak chiang daa, GI) is the indigenous vegetable grown in the northern part of Thailand. It has been shown that the extract of GI using methanol, contains gymnemic acid, bata-carotene, vitamin C, vitamin E, tannin, xanthophylls, and phenolic substances. The aim of this study was to compare the antioxidant activity of GI extracts using different methods to find the most valuable fraction for health benefit. This was the first study to evaluate the antioxidant activity of Gymnema inodorum extracts in a comprehensive manner employing a variety of in vitro methods. In this study, we prepared GI to get 4 extracts using frest plants homogenized with delonized water (GI juice, GIJ): air-dried preparation dissolved with delonized water (GIW), with 50% ethanol (GIE50), with 95% ethanol (GIE95). The antioxidant property of GI extracts was determined using 1.1-diphenyl-2-p icrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging assay to assess the free radical scavenging activity. The results indicated that GIJ exhibited the strongest antioxidant activity (IC50; 0.25 ± 0.017 mg/ml, Trolox equivalent; 0.25 ± 0.017 mu-mole) whereas GIE95 showed the lowest scavenging activity (IC50; 0.48 ± 0.031 mg/ml, 0.48 ± 0.031 mu-mole). GIJ also contained the highest amounts of vitamin E and bata-carotene. The results suggest that Gymnema inodorum can be a good source of natural antioxidants, particularly in juice form.
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/766
ISSN: 0125-6955
Appears in Collections:Pharmacology: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.