Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/761
Title: Chemical Constituents and in Vitro Antioxidant Activities of Essential oil from Curcuma Leucorrhiza Roxb. Rhizome
Authors: Thaya Jenjittikul
Keywords: Curcuma leucorrhiza;essential oil;antioxidant activity;น้ำมันระเหยง่าย;ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ
Issue Date: 2016
Publisher: Rangsit University
Citation: Bulletin of Health, Science and Technology. 2016;14(2):86-96.
Abstract: The hydrodistillate essential oil from the fresh rhizomes of Curcuma leucorrhiza Roxb. was investigated for chemical constituents by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS) and antioxidant activities by five different methods including DPPH radical scavenging, hydroxyl radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, ferrous ion chelating and ferric reducing power assays. L-ascorbic acid and ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) were used as a positive control. The three major components in the essential oil were found to be germacrene D (21.65%), selina-3, 7(11)-diene (16.67%) and -longinipine (11.16%). The EC50 value of the essential oil against hydroxyl radicals (10.72 ± 1.54 µg/ml) was found to be significantly higher than that of L-ascorbic acid (18.27 ± 1.54 µg/ml). The DPPH radical scavenging activity, hydrogen peroxide scavenging activity and ferric reducing power of the essential oil and L-ascorbic acid were found to be insignificantly different. The EC50 values of the essential oil and L-ascorbic acid were 8.88 ± 0.74 and 10.77 ± 0.97 µg/ml, respectively, for DPPH radical scavenging activity, 12.88 ± 1.38 and 11.04 ± 1.03 µg/ml, respectively, for hydrogen peroxide scavenging activity and 0.14 ± 0.02 and 0.10 ± 0.02 µg/ml, respectively, for ferric reducing power. The essential oil showed less ferrous ion chelating activity with its EC50 value of 345.62 ± 13.29 µg/ml as compared with EDTA with its EC50 value of 154.19 ± 2.45 µg/ml.
Other Abstract: น้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าสดของ Curcuma leucorrhiza ที่ได้จากการกลั่นด้วยน้ำถูกนำมาตรวจสอบองค์ประกอบทางเคมีโดยเทคนิค gas ghromatography-mass spectroscopy (GC-MS) และตรวจสอบฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระโดยใช้ห้าวิธีการที่แตกต่างกัน ได้แก่ DPPH radical scavenging, hydroxyl radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging, ferrous ion chelating และ ferric reducing power assays โดยมี L-ascorbic acid และ ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) เป็นสารมาตรฐานองค์ประกอบหลักสามชนิดที่พบในน้ำมันระเหยง่ายจากเหง้าได้แก่ germacrene D (21.65%), selina-3, 7(11)-diene (16.67%) และ -longinipine (11.16%) น้ำมันระเหยง่าย (EC50 = 10.72 ± 1.54 µg/ml) มีฤทธิ์ hydroxyl radical scavenging สูงกว่า L-ascorbic acid ((EC50 = 18.27 ± 1.54 µg/ml) อย่างมีนัยสำคัญสำหรับฤทธิ์ DPPH radical scavenging, hydrogen peroxide scavenging และ ferric reducing power พบว่าน้ำมันระเหยง่ายมีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระทั้งสามชนิดไม่แตกต่างจาก L-ascorbic acid โดยค่า EC50 ของน้ำมันระเหยง่ายและ L-ascorbic acid สำหรับฤทธิ์DPPH radical scavenging เท่ากับ 8.88 ± 0.74 และ 10.77 ± 0.97 g/ml ตามลำดับฤทธิ์ hydrogen peroxide scavenging เท่ากับ 12.88 ± 1.38 และ 11.04 ± 1.03µg/ml ตามลำดับ และฤทธิ์ ferric reducing power เท่ากับ 0.14 ± 0.02 และ 0.10 ± 0.02g/ml ตามลำดับ และพบว่าน้ำมันระเหยง่าย (EC50 = 345.62 ± 13.29 µg/ml) มีฤทธิ์ ferrous ion chelating น้อยมากเมื่อเทียบกับ EDTA (EC50= 154.19 ± 2.45µg/ml)
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/761
ISSN: 0858-7531
Appears in Collections:Plant Science: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.