Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/737
Title: การศึกษาลักษณะทางกายภาพ ปริมาณสารไฮโดรไลซ์แทนนินและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของมะขามป้อมจากจังหวัดกาญจนบุรี
Other Titles: Study on Physical Properties, Hydrolyzable Tannin Contents and Free Radical Scavenging Activities of Phyllanthus emblica Linn. from Kanchanaburi Province
Authors: ปิยานี รัตนชำนอง
Keywords: มะขามป้อม;ลักษณะทางกายภาพ;ไฮโดรไลซ์แทนนิน;ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ;Indian gooseberry;Physical Properties;hydrolyzable tannin;Free radical scavenging
Issue Date: 2013
Publisher: สมาคมเภสัชวิทยาแห่งประเทศไทย
Citation: วารสารเภสัชวิทยา 2556;35(1):3-13.
Abstract: มะขามป้อม (Indian gooseberry) เป็นไม้ผลพื้นเมืองที่พบในทุกภาคของประเทศไทยนิยมนำมาเป็นอาหารและยาสมุนไพร เนื่องจากมีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระ งานวิจัยชิ้นนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาลักษณะทางกายภาพ ปริมาณสารไฮโดรไลซ์แทนนินและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของมะขามป้อม เพื่อใช้ในการคัดเลือกสายพันธุ์ที่เหมาะสมจากจังหวัดกาญจนบุรี จำนวน 12 สายต้น ผลการศึกษาลักษณะทางกายภาพของผลมะขามป้อมพบว่า มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญยิ่งในทุกลักษณะที่ทำการศึกษา(p<0.05) ขนาดเส้นผ่าศูนย์กลาง(2.46±0.2-3.38±0.1 ซม.) ความสูงผล (2.43±0.1-3.03±0.1 ซม.), น้ำหนักสดต่อผล (8.47±1.1-20.67±1.8 ก.) ร้อยละน้ำหนักสดเนื้อ (85.48±1.8-92.38±1.0%)และร้อยละน้ำหนักแห้งเนื้อ (13.21±2.6-17.14±1.2%). สายต้น PK1, PK8 และ PK16 มีน้ำหนักสดต่อผลสูงที่สุด ส่วนปริมาณสารไฮโดรไลซ์แทนนินและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระของสายต้น PK1-12 มีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญยิ่ง (p<0.05) โดยปริมาณไฮโดรไลซ์แทนนินมีค่าระหว่าง 192.8±8.2-445.9±8.4 มิลลิกรัมของกรดแทนนิกต่อกรัมน้ำหนักแห้ง และฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ DPPH (IC50)มีค่าระหว่าง 0.194 - 0.807 โดยสายต้น PK5 มีปริมาณไฮโดรไลซ์แทนนินและฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ DPPH สูงที่สุดเมื่อเปรียบเทียบกับสายต้นอื่นๆ ดังนั้นจึงสามารถสรุปได้ว่าฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ DPPH ของมะขามป้อมจะแปรผันตามปริมาณของสารไฮโดรไลซ์แทนนิน
Other Abstract: Phyllanthus emblica Linn. (Indian gooseberry) is an indigenous fruit crop growing in all region of Thailand. The fruit has antioxidant properties and have been used as both food and herbal medicine. The objectives of this work were to study the physical properties, hydrolysable tannin contents and antioxidant activity of 12 selected clones of Indian gooseberry from Kanchanaburi province. The results of the study showed significant differences (p<0.05) in all physical properties including fruit diameter (2.46±0.2-3.38±0.1 cm), fruit height (2.43±0.1-3.03±0.1 cm), fresh weight (8.47±1.1-20.67±1.8 g), percentage of flesh weight (85.48±1.8-92.38±1.0%) and percentage of flesh dry matter (13.21±2.6-17.14±1.2%). Among all clones of Indian gooseberry, PK1, PK8 and PK16 had the highest fruit fresh weights. The results also demonstrated significant differences (p<0.05) in the contents of hydrolyzable tannin and antioxidant activity among 12 selected clones of Indian gooseberry. The contents of hydrolyzable tannin and DPPH radical scavenging activity in all Indian gooseberry varied from 192.8±8.2-445.9±8.4 mg tannic acid equivalents/g of dry weight and antioxidant activity (IC50) varied from 0.194-0.807. PK5 have highest hydrolyzable tannin contents and antioxidant properties. It was concluded that antioxidant properties of Indian gooseberry varied in accordance with tannin contents of the fruits.
URI: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/737
ISSN: 0125-3832
Appears in Collections:Pharmacology: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.