Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/489
Title: การศึกษาการต้านอนุมูลอิสระของสารสกัดหยาบจากสาบเสือ
Other Titles: Antioxidant Study of the Crude Extracts from Chromolaena odorata (L.) King & Robinson
Authors: นิวัฒน์ กังวานรังสรรค์
Keywords: สาบเสือ;อนุมูลอิสระ;สารต้านอนุมูลอิสระ;Chromolaena odorata;Free radical;Antioxidant
Issue Date: 2016
Publisher: สถาบันวิจัยและพัฒนา มหาวิทยาลัยราชภัฏสวนดุสิต
Citation: วารสารวิจัย มสด สาขาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี 2559;9(2):31-57.
Abstract: สาบเสือ (Chromolaena odorata) เป็นวัชพืชที่พบได้ทั่วไปตลอดทั้งปีและในแทบทุกพื้นที่ของ ประเทศไทย จัดเป็นวัชพืชที่มีสรรพคุณทางยาใช้ในการรักษาแบบพื้นบ้านดั้งเดิม คุณลักษณะของสรรพคุณ ทางยานี้น่าจะมีความเกี่ยวข้องกับความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระ ในการศึกษานี้จึงทำการสกัดสาร จากใบ ลำต้น และรากของสาบเสือด้วยตัวทำละลายหลายชนิด แล้วจึงนำสารสกัดหยาบที่ได้ไปศึกษา ความสามารถในการต้านอนุมูลอิสระในห้องปฏิบัติการ ปริมาณสูงสุดของสารสกัดหยาบได้จากการสกัดใบ ของสาบเสือด้วยน้ำและเมทานอล (12.16 และ 10.45% ตามลำดับ) ในส่วนของพืชที่ศึกษา ใบที่สกัดด้วย เอทานอลให้ค่าการต้านอนุมูลอิสระสูงสุดในหลายการทดสอบ ปริมาณฟีนอลิกรวมมีความแตกต่างอย่างมี นัยสำคัญระหว่างส่วนสกัดจากอวัยวะต่างๆ ของต้นสาบเสือ โดยสารสกัดหยาบจากใบของสาบเสือด้วย เอทานอล มีปริมาณฟีนอลิกรวมสูงสุด (12.1 มก. GAE/มก. ของสารสกัด) จากการศึกษาในครั้งนี้สามารถ สรุปได้ว่า ส่วนใบของสาบเสือมีการต้านอนุมูลอิสระดีที่สุดเมื่อเทียบกับส่วนอื่นๆ ของพืชนี้และเอทานอลเป็น ตัวทำละลายที่ดีที่สุดสำหรับการสกัดสาบเสือ
Other Abstract: Chromolaena odorata or Siam weed is a perennial herb and invasive weed commonly found throughout Thailand. It can be used in traditional medicine. Some of its medicinal properties are reported to be related to the antioxidant activity. In this study, the leaves, stems, and roots of C. odorata were subjected to extraction by various solvents and the extracts evaluated for their in vitro antioxidant activity. Extraction of leaves by water or methanol gave the highest recoveries (12.16 and 10.45%, respectively). Among the plant extracts studied, the ethanol extract of leaves showed the highest antioxidant activity in several assays. Significant differences in the amount of total phenolic content were found in extracts from different plant tissues, with the highest amount (12.1 mg GAE/mg of extract) found in ethanol extract of leaves. It can be concluded that C. odorata leaves have the highest antioxidant activities compared to other plant tissues and ethanol is the best solvent.
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/489
ISSN: 2408-1574
Appears in Collections:Pathobiology: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.