Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/482
Title: Antioxidant Activity and Fatty Acid constituents in Durian Seeds
Other Titles: สมบัติความเป็นสารแอนติออกซิแดนท์และกรดไขมันในเมล็ดทุเรียน
Authors: สิทธิวัฒน์ เลิศศิริ
นริสรา กิตติวณิชานนท์
Keywords: Antioxidant activity;oil oxidation
Issue Date: 2001
Publisher: สำนักงานคณะกรรมการวิจัยแห่งชาติ
Citation: J. Natl. Res. Council Thailand 2001;33(2):153-161.
Abstract: Antioxidant activity and fatty acid constituents of durian seeds were studied. Different polarities of solvents, i.e. methanol, chloroform, and hexane were used to extract the antioxidant from endosperm of durian seeds. It was found that only methanol extract showed the antioxidant activity, which was evaluated by thiobarbituric acid reactive substance formation method, and that 6.7 µg/g oil could effectively inhibit lipid oxidation in this experiment. The antioxidant activity of the extract was stable at rather high temperature of 60 °C for 12 day-prolonged incubation. Phenolic compound may be responsible for the antioxidant activity in durian seeds and complete elucidation of the active compound is in profress. The yield of crude lipid was 018% and the main fraction of it was triglyceride with the fatty acid constituents of 41.2% palmitic acid, 19.2% stearic, 27.7% oleic acid, and 9.8% linoleic acid.
Other Abstract: การศึกษาสมบัติความเป็นสารแอนติออกซิแดนท์และกรดไขมันที่เป็นองค์ประกอบของเมล็ดทุเรียน โดยใช้สารละลายเมธานอล คลอโรฟอร์ม และเฮกเซน เป็นตัวสกัดสารแอนติออกซิแดนท์ ผลการทดลองพบว่า สารสกัดด้วยเมธานอลเท่านั้นที่แสดงสมบัติความเป็นสารแอนติออกซิแดนท์ โดยพบว่า สารสกัดที่ความเข้มข้น 6.7 ไมโครกรัม/กรัมน้ำมัน สามารถยับยั้งปฏิกิริยาออกซิเดชันของน้ำมันตัวอย่างได้ สารสกัดนี้สามารถทนความร้อน 60 °ซ. ได้นานถึง 12 วัน ตลอดการทดลอง จากผลการทดลองขั้นต้น สันนิษฐานว่าสารแอนติออกซิแดนท์ที่สกัดได้นี้น่าจะเป็นสารประกอบฟีนอล นอกจากนี้ ยังพบว่าในเมล็ดทุเรียนมีไขมันที่สกัดได้ (Crude lipid) 0.18 เปอร์เซ็นต์ ซึ่งส่วนใหญ่เป็นไตรกลีเซอไรด์ที่มีองค์ประกอบเป็นกรดไขมัน ได้แก่ กรดปาล์มิติก 41.2 เปอร์เซ็นต์ กรดสเตียริก 19.2 เปอร์เซ็นต์ กรดโอเลอิก 27.7 เปอร์เซ็นต์ และกรดไลโนเลอิก 9.8 เปอร์เซ็นต์
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/482
ISSN: 0028-0011
Appears in Collections:Biotechnology: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.