Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/425
Title: Hydrogen Cyanamide Effect on Budbreak of Kiwifruit (Actinidia sp.) Grown in Thailand
Other Titles: ผลของไฮโดรเจนไซยานาไมด์ต่อการแตกตาของกีวีฟรุตทียปลูกในประเทศไทย
Authors: Wisuwat Songnuan
Aussanee Pichakum
Keywords: kiwifruit;hydrogen cyanamide;budbreak;low-chill hour
Issue Date: 2015
Publisher: การประชุมวิชาการพฤกษศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 9
Citation: พฤกษศาสตร์
Series/Report no.: Proceedings of the 9th Botanical Conference of Thailand;P2-25
Abstract: In Thailand, kiwifruit (Actinidia sp.) has grown under low-chill climate. Hydrogen cyanamide (HC), a dormancy-breaking chemical is extensively applied to increase percent of budbreak. This study aimed to investigate HC effect on budbreak by studying phenological growth changes and carbohydrate content in shoot. Firstly, 5% Dormex® (HC) was treated to 1-year old bud of commercial vine grown at Angkhang Royal Agricultural Station, Chiangmai. After that phonological growth changes of budbreak data were recorded and carbohydrates were quantified using HPLC. The results showed the percent of budbreak in different bud position; the first bud from apical portion of cane had the highest percent of budbreak and then decreased following lower bud position respectively. The budbreak in HC-treated cane showed had significant higher percentage than non-treated one. The change of shoot carbohydrate contents indicated that the decrease of sucrose coincided with the increase of glucose and fructose.
Other Abstract: กีวีฟรุตของประเทศไทยปลูกอยู่ในสภาพความหนาวเย็นสั้น จึงต้องให้สารไฮโดรเจนไซยานาไมด์ (Hydrogen cyanamide; HC) เพื่อช่วยเพิ่มอัตราการแตกตา จุดประสงค์ของงานวิจัยนี้เพื่อ ศึกษาผลของ HC ต่อการแตกตาโดยศึกษาลักษณะการแสดงออกของตาและการเปลี่ยนแปลงคาร์โบไฮเดรต เริ่มด้วยการป้ายสาร Dormex® (HC) ความเข้มข้น 5% ที่ตาบนกิ่งอายุ 1 ปี ของต้นกีวีฟรุตการค้าซึ่งปลูก ณ สถานีเกษตรหลวงอ่างขาง จ.เชียงใหม่ แล้ว บันทึกข้อมูลการแตกตา และวัดปริมาณน้าตาลในกงิ่ ด้วยเครื่อง HPLC พบว่ากงิ่ กีวีฟรุตมีเปอร์เซ็นต์การแตกตาสูงสุดในตาตาแหน่งที่หนึ่งนับจากปลายกิ่ง เปอร์เซ็นต์การแตกตาลดลงตามตาแหน่งของตาที่มากขึ้น กิ่งที่ให้สาร HC มีเปอร์เซ็นต์การแตกตามากกว่ากงิ่ ที่ไม่ได้ให้สารอย่างมีนัยสำคัญ ส่วนการเปลี่ยนแปลงของคาร์โบไฮเดรตในกิ่ง พบว่าน้ำตาลซูโครสมีปริมาณลดลงตามช่วงเวลาการแตกตา ในขณะที่ปริมาณน้าตาลกลูโคส และฟรุคโทสเพิ่มขึ้น
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/425
Appears in Collections:Plant Science: International Proceedings

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.