Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/388
Title: Isolation of Sulfated Galactans from Gracilaria fisheri and Its Antiviral Activity against White Spot Syndrome Virus (WSSV)
Other Titles: การสกัดสาร Sulfated Galactans จากสาหร่ายผมนางและ ฤทธิ์ความต้านการติดเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาว
Authors: Boonsirm Withyachamnarnkul
Kanokpan Wongprasert
Keywords: Gracilaria fisheri;sulfated galactans;WSSV;Penaeus monodon;toxicity test
Issue Date: 2009
Publisher: 32 nd AAT Annual Conference Abstract : ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32
Series/Report no.: ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32;128
Abstract: Previous studies revealed a kind of polysaccharides, sulfated galactans, presented in the extracellular matrix of red algae has an anti-viral property. In this study, sulfated galactans was isolated from marine red algae Gracilaria fisheri (G. fisheri) and screened for the anti-viral activity in shrimp Penaeus monodon (P. monodon). G. fisheri was collected from the farm of Charoen Pokphand Foods Public Co. Ltd. in Nakhonsrithammarat province, Thailand. The sulfated galactans was isolated by cold water extraction and the soluble polymers were retrieved by the freeze-thaw processes. The cytoxicity assay of sulfated galactans was performed in brine shrimp larvae and the anti WSSV activity was evaluated by injection of two concentrations of sulfated galactans to the shrimp P. monodon. P. monodon weight about 15-20 g, were divided into four groups of 25 shrimp each: 1) normal control, 2) WSSV infection control, 3) sulfated galactans at 10 μg/g body weight (BW) injected and 4) sulfated galactans at 100 μg/g of BW injected. Three days after the first injection, the shrimp were injected again with the same concentrations of the sulfated galactans. The shrimp were challenged with WSSV on day 3 after the second injection and the mortality rate was monitored for a period of 7 days. The result revealed that sulfated galactans extracted from G. fisheri showed no toxicity to brine shrimp at the concentration ranging from 100-5,000 μg/ml. For the challenge test, at day 2 post-challenge the infection control group reached 100% mortality whereas shrimp injected with sulfated galactans both at 10 and 100 μg/g BW showed much less mortality rates (25% and 12.5% respectively). At the end of the experiment, day 7 postchallenge,the accumulated mortality rates of 10 and 100 μg/g BW sulfated galactans injected shrimp were about 35 % and 25 %, respectively. The results suggested that the sulfated galactans showed a very less toxicity and helped to delay the mortality of shrimp infected with WSSV. In conclusions, the sulfated galactans isolated from G. fisheri might exhibits antiviral activity against WSSV or increases defense mechanisms in shrimp. The optimum conditions for sulfated galactans injection and the mechanism of protection need to be clarify further.
Other Abstract: Sulfated galactans เป็นสารโพลิแซคคาไรด์ที่อยู่ใน extracellular matrix ของสาหร่ายสีแดง ฤทธิ์ทางชีวภาพของ sulfated galactans ที่สำคัญอย่างหนึ่งคือฤทธิ์การต้านไวรัส ในการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อสกัด sulfated galactans จากสาหร่ายผมนาง Gracilaria fisheri (G. fisheri) และตรวจหาฤทธิ์การต้านเชื้อไวรัสของสารสกัดในกุ้งกุลาดำ ตัวอย่าง สาหร่ายผมนาง G. fisheri ได้มาจากฟาร์มของบริษัทเจริญโภคภัณฑ์ จังหวัดนครศรีธรรมราช นำมาสกัดสาร sulfated galactans ด้วยน้ำเย็น จากนั้นแช่ให้แข็งที่อุณหภูมิ -10 องศาและนำมาละลายเพื่อให้ได้สาร sulfated galactans นำสารสกัดไปทดสอบความเป็นพิษกับ brine shrimp และตรวจหาฤทธิ์การต้านทานเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาวในกุ้งกุลาดำ ทำการฉีดสารสกัด sulfated galactans ที่ความเข้มข้นแตกต่างกัน 2 ค่าให้กับกุ้งกุลาดำที่มีน้ำหนัก 15-20 กรัม โดยแบ่งกุ้งเป็น 4 กลุ่มๆ ละ 25 ตัว กลุ่มที่ 1 กุ้งกลุ่มควบคุม กลุ่มที่ 2 กุ้งที่ได้รับเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาว กลุ่มที่ 3 กุ้งที่ฉีดสารสกัด sulfated galactans 10 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กรัม และกลุ่มที่ 4 กุ้งที่ฉีดสารสกัด sulfated galactans 100 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กรัม หลังฉีด sulfated galactans 3 วัน ฉีดสารสกัดซ้ำอีกครั้ง 3 วันต่อมาจึงฉีดเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาวให้กุ้งกุลาดำ สำรวจอัตราการตายของกุ้งหลังจากได้รับเชื้อไวรัสต่อไปอีก 7 วัน ผลการทดลองพบว่า sulfated galactans ที่ความเข้มข้น 100 – 5,000 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตรไม่เป็นพิษต่อ brine shrimp ผลการฉีดเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาวพบว่า วันที่ 2 หลังฉีดเชื้อไวรัส กุ้งที่ได้รับเชื้อไวรัสมีอัตราการตาย 100% ในขณะที่กุ้งที่ฉีดสารสกัด sulfated galactans 10 และ 100 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กรัมก่อนได้รับเชื้อไวรัสมีอัตราการตายที่น้อยกว่า (25% และ 12.5% ตามลำดับ) เมื่อเสร็จสิ้นการทดลองในวันที่ 7 หลังฉีดเชื้อไวรัส อัตราการตายของกุ้งกลุ่มฉีดสารสกัด sulfated galactans 10 และ 100 ไมโครกรัมต่อน้ำหนักตัว 1 กรัมเป็น 35% และ 25% ตามลำดับ จากผลการทดลองแสดงให้เห็นว่าสารสกัด sulfated galactans มีความเป็นพิษน้อยมาก และช่วยชลอการตายของกุ้งกุลาดำที่ติดเชื้อไวรัสตัวแดงดวงขาวได้ ดังนั้นสารสกัด sulfated galactans ที่สกัดจากสาหร่าย G. fisheri อาจมีคุณสมบัติในการต้านเชื้อไวรัส หรือเพิ่มภูมิคุ้มกันในกุ้ง อย่างไรก็ตามความเหมาะสมของความเข้มข้น ช่วงเวลา และระยะเวลาการฉีดสารสกัด sulfated galactans รวมถึงกลไกในการป้องกันการติดเชื้อ WSSV ของ sulfated galactans ในกุ้งกุลาดำยังต้องมีการศึกษาต่อไป
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/388
Appears in Collections:Anatomy: International Proceedings

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.