Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/387
Title: Characterization of the Nacre Organic Matrix Extracted from Haliotis asinina
Other Titles: การศึกษาการสกัดสารอินทรีย์จากมุกของหอยเป๋าฮื้อ Haliotis asinina
Authors: Somluk Asuvapongpatana
Wattana Weerachatyanukul
Boonsirm Withyachamnarnkul
Keywords: nacre;organic matrix;Haliotis asinina
Issue Date: 2009
Publisher: 32 nd AAT Annual Conference Abstract : ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32
Series/Report no.: ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32;127
Abstract: The nacre, or mother-of-pearl, is derived from the inner shell layer. It is a biomaterial consisting mainly calcium carbonate and, to a minor extent, organic matrix. The organic matrix, containing proteins and polysaccharides, has been classified into two categories water-soluble and water-insoluble materials. Physiologically, nacre exerts the ability in stimulating bone repair after implantation into sheep femur at the interface between bone and nacre. Based on the in vitro studies, the water-soluble matrix (WSM) extracted from nacre generally displays a biological activity on osteogenic cell lineage, in addition to its biocompatible property. It has been generally known that nacre of Haliotis acinina, abundantly available in Thailand is one of an indispensable ingredient of Chinese medicine. In this study, we therefore aimed to extract and purify nacre WSM from H. asinina. WSM was obtained from the nacre of whole shells or from inner nacreous layer of the shells. The powdered nacre was resuspended in distilled water, dialysed against 0.02 M Tris-buffer and analyzed by SDS-PAGE. Interestingly, WSM extracted from the inner nacreous layer revealed some predominant proteins with the molecular masses of 60 and 70 kDa. A soluble 60 kDa protein band was also shown as a protein extractable from Pinctada fucata, whereas a 70 kDa protein appeared to be a unique protein in H. asinina species. On the other hand, the nacre of whole shells revealed more protein bands, most of which had low molecular masses ranging from 15-30 kDa. Role of these proteins in osteoinduction both in vitro and in vivo system is currently under investigation.
Other Abstract: มุกที่ได้มาจากเปลือกหอยชั้นในเป็นองค์ประกอบทางชีวภาพ ซึ่งมีแคลเซี่ยมคาร์บอเนตเป็องค์ประกอบหลักและมี สารประกอบอินทรีย์อื่นๆอีกเล็กน้อย สารประกอบอินทรีย์เหล่านี้ประกอบด้วยโปรตีนและโพลีแซคคาไรด์ โดยแบ่งออกเป็นส่วนที่สามารถละลายน้ำได้ และส่วนที่ไม่สามารถละลายน้ำได้ ในด้านสรีระวิทยามีการศึกษาโดยการปลูกถ่ายชิ้นมุกลงไปในกระดูกขาท่อนบนของแกะ พบว่ากระดูกตำแหน่งที่เชื่อมต่อกับชิ้นมุกได้รับการกระตุ้นให้มีการซ่อมแซม การศึกษาทดลองทาง ห้องปฏิบัติการ สารสกัดที่ละลายน้ำได้จากมุกมีคุณสมบัติในการแสดงลักษณะทางชีวภาพต่อเซลล์จำพวกกระดูก นอกจากนั้น มุกยังมีความสามารถในการเข้ากันทางชีวภาพได้อีกด้วย มุกจากหอยเป๋าฮื้อ Haliotis acinina ซึ่งพบได้มากในประเทศไทย เป็นหนึ่งในองค์ประกอบที่จำเป็นของการแพทย์แผนจีน วัตถุประสงค์ของการศึกษาครั้งนี้เพื่อสกัดและแยกสารสกัดที่ละลายน้ำได้จากมุกของหอยเป๋าฮื้อ Haliotis acinina สารสกัดที่ละลายน้ำได้นั้นได้มากจากเปลือกหอยทั้งเปลือกหรือจากชั้นในของหอยมุกโดยจะนำมาละลายด้วยน้ำและไดอะไลซ์ต่อ 0.02 M Tris-buffer และถูกวิเคราะห์ด้วย SDS-PAGE จากการศึกษาพบว่าสารสกัดที่ละลายน้ำได้จากมุกนั้นพบโปรตีนมวลโมเลกุลที่ 60 และ 70 กิโลดัลตัน โดยโปรตีนที่ 60 กิโลดัลตันที่พบนี้สอดคล้องกับการโปรตีนที่สกัดได้จาก Pinctada fucata ในขณะที่โปรตีนมวลโมเลกุลที่ 70 กิโลดัลตันนั้นเป็นโปรตีนที่อาจจะพบเฉพาะใน H. asinina อย่างไรก็ตามมุกที่สกัดจากเปลือกหอยทั้งเปลือกนั้นพบโปรตีนที่หลายระดับซึ่งส่วนมากแล้วจะมีช่วงของมวลโมเลกุลอยู่ที่ 15-30 กิโลดัลตัน บทบาทของโปรตีนนี้ในการกระตุ้นการเจริญเติบโตของกระดูกทั้งทางห้องปฏิบัติการและสัตว์ทดลองกำลังอยู่ในช่วงการดำเนินการ
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/387
Appears in Collections:Anatomy: International Proceedings

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.