Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/383
Title: The Antimicrobial Activity of Gracilaria fisheri Extracts against Vibrio harveyi Infection in Shrimp Penaeus monodon
Other Titles: ฤทธิ์การต้านเชื้อของสารสกัดจากสาหร่ายผมนาง ต่อเชื้อแบคทีเรียเรืองแสง(Vibrio harveyi)ในกุ้งกุลาดำ
Authors: Somluk Asuvapongpatana
Boonsirm Withyachamnarnkul
Kanokpan Wongprasert
Keywords: antimicrobial activity;Gracilaria fisheri;Penaeus monodon;Vibrio harveyi;cytoxicity test
Issue Date: 2009
Publisher: 32 nd AAT Annual Conference Abstract : ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32
Series/Report no.: ประชุมวิชาการกายวิภาคศาสตร์แห่งประเทศไทย ครั้งที่ 32;122
Abstract: Vibriosis is a common problem world-wide to shrimp culture. It is a bacterial disease responsible for mortality of cultured shrimp and mainly due to vibrio species particularly Vibrio harveyi (V. harveyi). Probiotics are widely used directly into the water or via feeds to reduce shrimp mortality associated with vibriosis, being the immunostimulant. Numerous studies revealed that compounds from seaweed possess potential antimicrobial activity. Thus, prevention and treatment of bacterial infectious diseases by applying products from seaweed might be a possible alternative. Therefore, the aim of the present study was to explore the antimicrobial activity of the extracts from red seaweed, Gracilaria fisheri (G. fisheri) against the bacteria V. harveyi. The organic solvents including ethanol, methanol, chloroform and hexane were used to extract antimicrobial compounds from G. fisheri. The antibacterial activities of all crude extracts were evaluated against the virulence strains of V. harveyi; strain 1114, 15326, and 39864 with the disc diffusion method. The minimal inhibitory concentrations of the extracts were also determined. Brine Shrimp Bioassay was performed to investigate the cytotoxicity of the ethanol extract. The antimicrobial effect of the ethanol extract was studied in shrimp P. monodon. P. monodon injected with the ethanol extract were challenged with the V. harveyi strain 1114 and the survival rates of the shrimp were monitored. The survival rate of the shrimp that did not receive the extract and then challenged with the bacteria was used as a control. By disc diffusion method, all extracts showed active antimicrobial activities against the three strains of V. harveyi. The ethanol, methanol and chloroform extracts showed antibacterial activities against V. harveyi as good as that of norfloxacin and better than the hexane extract. The minimal inhibitory concentrations (MIC) of the four extracts were in the range of 75-200 μg/ml. Toxicity test of the ethanol extract with brine shrimp showed the LC50 at 3 mg/ml. When challenged with the bacteria, the shrimp injected with the ethanol extract showed significant survival rate than that of the control.The results suggested that the ethanol extract of G. fisheri are not toxic to brine shrimp and exhibited antimicrobial activity against V. harveyi in P. monodon.
Other Abstract: การติดเชื้อแบคทีเรียเป็นปัญหาที่พบได้บ่อยในการเพาะเลี้ยงกุ้ง โดยจะส่งผลโดยตรงต่ออัตราการตายของกุ้งแบคทีเรียส่วนใหญ่ที่พบคือแบคทีเรียเรืองแสง Vibrio harveyi มีการใช้โปรไบโอติก (Probiotic) อย่างกว้างขวางเพื่อลดอัตราการตายของกุ้งที่ติดเชื้อแบคทีเรียโดยใส่ลงในน้ำโดยตรงหรือการให้ในรูปแบบของอาหาร พบว่าโปรไบโอติกเป็นตัวกระตุ้นภูมิคุ้มกันให้กับกุ้ง มีรายงานว่าสารสกัดจากสาหร่ายมีฤทธิ์ในการต้านเชื้อจุลินทรีย์ ดังนั้นการใช้สารที่สกัดจากสาหร่ายจะเป็นอีกทางเลือกหนึ่งในการป้องกันและแก้ปัญหาการติดเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงเป้าหมายในการวิจัยครั้งนี้คือสกัดสารจากสาหร่ายผมนาง (Gracilaria fisheri) และศึกษาการต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสง Vibrio harveyi โดยสกัดสาหร่ายผมนางด้วยตัวทำละลายต่างๆ ได้แก่ เมทานอล เอทธานอล คลอโรฟอร์ม และเฮกเซน นำมาทดสอบคุณสมบัติการต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงในจานเลี้ยงเชื้อและทำการทดลองหาความเข้มข้นของสารสกัดที่น้อยที่สุด (Minimal inhibitory concentration, MIC) ที่ ยับยั้งการเจริญเติบโตของแบคทีเรียได้ 50% โดยศึกษากับ แบคทีเรียเรืองแสงที่มีความรุนแรงสายพันธุ์ 1114, 15326 และ 39864 จากนั้นเลือกสารสกัดจากสาหร่ายผมนางที่ให้ผลดีมาทดสอบความเป็นพิษของสารสกัดในตัวอ่อนของ brine shrimp และทดสอบการต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงในกุ้งกุลาดำ ผลการวิจัยพบว่าสารที่สกัดจากเอทานอลเมทานอลและคลอโรฟอร์มให้ผลต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงที่ใกล้เคียงกันกับ Norfloxacin และมีฤทธิ์ในการต้านเชื้อดีกว่าสารสกัดจากเฮกเซน ค่าความเข้มข้นของสารสกัดที่น้อยที่สุดในการต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงของสารสกัดทั้ง 4 ชนิดอยู่ในช่วง 75 -200 ไมโครกรัมต่อมิลลิลิตร ค่าความเป็นพิษของสารสกัดจากเอทานอลในตัวอ่อนของ brine shrimp (LC 50) มีค่าประมาณ 3 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร และอัตราการรอดของกุ้งที่ฉีดสารสกัดจากเอทานอลและให้ติดเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงพบว่ามีอัตราการรอดสูงกว่ากลุ่มควบคุม จากผลการวิจัยสรุปได้ว่าสารสกัดจากสาหร่ายผมนางมีความเป็นพิษน้อยมาก (LC50=3 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร) มีฤทธิ์ในการต้านการเจริญของแบคทีเรียเรืองแสงในจานเลี้ยงเชื้อ และต้านเชื้อแบคทีเรียเรืองแสงในกุ้งกุลาดำ
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/383
Appears in Collections:Anatomy: International Proceedings

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.