Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/369
Title: ฤทธิ์การยับยั้งเอนไซม์ไซโตโครม พี 450 3A4 ของน้ำสมุนไพรและน้ำผลไม้ไทย
Other Titles: Inhibition of cytochrome P450 3A4 by Thai herbal teas and fruit juices
Authors: พรพิมล รงค์นพรัตน์
Keywords: Cytochrome P450 3A4;สมุนไพร;น้ำผลไม้;การยับยั้ง
Issue Date: 2014
Publisher: คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยบูรพา
Citation: วารสารวิทยาศาสตร์บูรพา 19, 3 พิเศษ (2557) : 6-12
Abstract: เอนไซม์ Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) เป็นเอนไซม์ที่พบมากที่ตับ ทําหน้าที่สําคัญในการย่อยสลายยาประมาณ 30% ของยาที่วางขายในปัจจุบัน เนื่องด้วยการรับประทานพืชสมุนไพรหรือผลไม้ควบคู่กับยา ทําให้เกิดอันตรกิริยาระหว่างยากับ พืชสมุนไพร เพราะสารสมุนไพรออกฤทธิ์ยับยั้งการทํางานของเอนไซม์ CYP3A4 ส่งผลกระทบต่อการย่อยสลายยาทําให้การรักษา ไม่มีประสิทธิภาพ งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์ของน้ำสมุนไพรและน้ำผลไม้ไทยที่นิยมรับประทานต่อการทํางานของ เอนไซม์ CYP3A4 บริสุทธิ์ที่ได้จากการแสดงออกในระบบแบคทีเรียในหลอดทดลอง โดยพบว่า ที่ความเข้มข้น 10% v/v น้ำขิง และน้ำมะเฟองลดการทำงานของเอนไซม์ CYP3A4 ได้ถึง 80% รองลงมาคือ น้ำทบทิม น้ำส้มเช้ง น้ำมะนาว และน้ำส้มเขียวหวาน (ลด 60-80%) ตามลําดับ แสดงให้เห็นว่าควรที่จะระมัดระวังในการรับประทานยารักษาโรคที่ถูกย่อยสลายด้วยเอนไซม์ CYP3A4 ร่วมกับพืชสมุนไพรและผลไม้ไทยข้างต้น เพื่อป้องกันผลข้างเคียงที่อาจเกิดขึ้นได้
Other Abstract: The liver specific Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) enzyme plays an important role in metabolism of more than 30% of pharmaceutical drugs. However, inhibition of CYP3A4 activity by herbal or fruit constituents, the herb-drug interaction, could lead to various unpredicted side effects. In this study, the effect of popularly used herb and fruit juices were investigated on bacterially expressed and purified CYP3A4 enzyme in vitro. The remaining activities of CYP3A4 enzyme (testosterone 6ß-hydroxylation activity) at 10% v/v concentration of Thai herbs and fruit juices were determined. Among tested plant extracts (Anova, p-value < 0.05), Zingiber officinale and Averrhoa carambola juices could potently inhibit the human CYP3A4 by 80%, followed by Punica granatum, Citrus reticulate, Citrus aurantifolia and Citrus sinensis juices, (60-80%) respectively. According to the results, co-treatment of diseases by mentioned Thai herbs and fruit juices with pharmaceutical drug should be in caution, as the herb-drug interaction may lead to unpredictable outcome of treatment.
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/369
ISSN: 0858-7612
Appears in Collections:Biochemistry: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.