Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/190
Title: การสังเคราะห์ฟิล์มพอลิยูรีเธนจากน้ำมันสกัดของเปลือกเม็ดมะม่วงหิมพานต์
Other Titles: Synthesis of polyurethane films from cashew nut shell liquid
Authors: วิศวัฒน์ สกุลศักดิ์นิมิตร
Keywords: พอลิยูรีเธน;คาร์ดานอล;ไดออล;ไอโซไซยาเนต
Issue Date: 2012
Publisher: คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยบูรพา
Citation: วารสารวิทยาศาสตร์บูรพา 17, 2 (ก.ค.-ธ.ค.2555): 82-90
Abstract: งานวิจัยนี้เป็นการสังเคราะห์พอลิยูรีเธนจากคาร์ดานอลซึ่งเป็นทรัพยากรธรรมชาติที่สามารถทดแทนได้ โดยการสังเคราะห์เริ่มจากการปรับปรุงโครงสร้างของมอนอเมอร์ที่ผลิตจากคาร์ดานอลให้เป็นสารประกอบไดออล แล้วจึงนำไดออลที่ได้มาทำปฏิกิริยาพอลิเมอไรเซชันกับสารประกอบไอโซไซยาเนต ที่อัตราส่วน 1:1 และ 1:2 ซึ่งไดออลที่ใช้ คือ diazo-cardanol และ diazo-phenol สารประกอบไอโซไซยาเนตที่ใช้คือ hexamethylene diisocyanate trimer และ isophorone diisocyanate เอกลักษณ์ของมอนอเมอร์พิสูจน์โดยใช้เทคนิคอินฟราเรด สเปกโทรสโกปี และเอ็นเอ็มอาร์สเปกโทรสโกปี และทดสอบความแข็งตามหลักการ ASTM D3363 พบว่า ความแข็งแรงของฟิล์มพอลิยูรีเธนที่ได้จะขึ้นกับโครงสร้างของสารประกอบที่ใช้เป็นหลัก โดยที่สายโซ่คาร์บอนของคาร์ดานอลจะทำให้เกิดความยืดหยุ่นที่มากขึ้น เมื่อเปรียบเทียบกับโครงสร้างของฟีนอล
Other Abstract: This research involves the synthesis of polyurethanes from cardanol, a renewable resource. The synthesis started with modification of monomer obtained from cardanol to diol compounds, which can be polymerized with isocyanate compound to give polyurethanes. The ratios of diol to isocyanate at the mole equivalent of 1:1 and 1:2 were conducted. Diazo-cardanol and diazo-phenol were used as diols and hexamethylene diisocyanate trimer and isophorone diisocyanate were used as isocyanates. Monomers were characterized by Fourier Transform Infrared spectroscopy and Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy. Hardness of the films was determined by ASTM standard D3363. The results show that the properties of polyurethane films were dependent on the chemical structure of both diol and isocyanate. The long alkyl side chain of cardanol created the flexibility, compared to phenol structure.
URI: http://ir.sc.mahidol.ac.th/handle/123456789/190
ISSN: 2351-0781
Appears in Collections:Graduates Program: National Journal Publications

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.